top of page
Search
  • Writer's pictureAndrej Mežan

Nadgradnja studijske opreme

Leto 2023 je zopet prineslo nove studijske "dobrote", ki bodo vsekakor prispevale k boljši snemalni izkušnji naših strank ter seveda izboljšale kvaliteto končih audio in video izdelkov.


V prvi vrsi lahko omenimo dva odlična mikrofonska predojačevalnika - legendarni CHANDLER TG2 500 ter ravno tako odličen SHADOW HILLS mono gama 500. Chandler je dobro poznan angleški proizvajalec kvalitetne studijske audio opreme, TG2 preamp pa to potrjuje s svojo fokusirano in natančno reprezentacijo vokala ali instrumenta, dodaja pa svoj značilen zvokovni karakter in ga bogati s svojo globino, gostoto in prezenco. Shadow Hills pa je ameriški proizvajalec, ki je ravno tako poznan po vrhunskih audio izdelkih. Mono gama preamp je izjemen predojačevalnik serije 500, posnetki z njim so bogati, polni v srednjih frekvencah ter odprti v zornjih frekvencah.


Poleg omenjenih predojačevalnikov je tudi AD pretvornik Apogee Symphony MK2 letos doživel nadgradnjo na 16 kanalov, kar predvsem pomeni, da bo zajem audio posnetkov pri večjih zasedbah z uporabo več kot 8 sočasnih snemalnih kanalav od sedaj boljši zaradi bolj kvalitetne pretvorbe analognega v digitalni signal.


Nenazadnje pa je studio bogatejši še za dva vrhunska mikrofona, prvi je klon legendarnega Neumann U47, drugi pa klon še bolj poznanega Telefunken C12. Avtor in kreator obeh mikrofonov je Milan Saje, slovenski audio inženir, ki je več desetletij deloval v Nemčiji kot svetovno priznan studijski producent, sedaj pa izdeluje butične "vintage" studijske naprave, ki so že našle mesto v mariskaterem evropskem studiu. Oba mikrofona sta ročne izdelave, sestavljena iz natančno izbranih elementov (kapsula, transformator, vezje) in sta zvočno prilagojena glede na osebne preference. U47 ima tipični karakter s poudarkom na srednjih tonih in rahlo zaprtimi visokimi todni, C12 pa je dejansko mešanica med dveh mikrofonov - C12 ter ELAM251- in ima značilno "pop" barvo s poudarjenimi nižjimi in visokimi toni.

Kaj naj še rečem, oba mikrofona sta naravnost vrhunska!


Nenazadnje pa imamo sedaj v arzenalu tudi novi dron DJI Mavic Pro 3 za še boljše pokrajinske posnetke pri snemanju videospotov, kakor tudi novi gimbal Zhyun Weebill S, ki nam bo posnetke že obstoječe video kamere Lumix GH5 še dodatno obogatil.


No, to pa seveda še ni vse. Studio je dobil tudi slikovni zajem z montažo kamer v vseh snemalnih prostorih, zato bo od sedaj preglednost nad dogajanjem v studiu še boljša! Slike štirih kamer pa ne gre gledati na manjšem ekranu, zato smo v režijo dodali še en večji ekran za video nadzor, koristen pa bo tudi za čakajoče stranke, če si bodo hotele ogledati kakšen film, otroci pa pogledati kakšno risanko. Monitor pa bo še kako koristen tudi v postprodukciji, saj ga je možno premikati vertikalno tako, da je med snemanjem pomaknjen čisto navzgor nad studijsko okno, pri obdelavi zvoka pa se ga lahko pomakne navzdol, kjer se pridruži delavnem okolju že obstoječih 4 LCD-jev.


Tako, za nekaj časa bo novih dobrot dovolj, čeprav se bo po predhodnjih izkušnjah verjetno kaj kmalu pojavila tista dobro znana žilica po novem nakupovanju :).
5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page